Kas onkoloģiskam pacientam jāzina par uzturu

onkoloģiskam pacientam par uzturu

NODERĪGI PADOMI ONKOLOĢISKAM PACIENTAM PAR UZTURU


  • Jāēd regulāri: 4-5 nelielas maltītes dienā (brokastis, otrās brokastis, pusdienas, launags un vakariņas). Vēlams ik pēc 2-3 stundām – tas nenoslogos slimības novājinātu kuņģa un zarnu traktu.
  • Ēdienkartes pamatā jābūt viegli sagremojamiem ēdieniem, kurus organisms var ātri un viegli asimilēt. Ir ieteicams vārīt ūdenī un tvaicēt, vai cept alumīnija folijā bez taukvielām. Kā arī cept cepeškrāsnī, nosedzot ar vāku. Jāizvairās no cepšanas, sautēšanas un cepšanas cepeškrāsnī ar taukvielām, kā arī no grūti sagremojamiem ēdieniem un ēdieniem, kas izraisa gāzu veidošanos (pākšaugiem, puraviem, ķiplokiem, sīpoliem, treknas gaļas, pikantām garšvielām).
  • Ēdienus var iebiezināt ar miltiem, pievienojot vājpienu, jogurtu vai ūdeni.
  • Lai uzlabotu apetīti, var izmantot maigas augu garšvielas, kas veicina gremošanu. Piemēram, dilles, pētersīļus, piparmētru, melisu, baziliku, majorānu, timiānu vai estragonu, kā arī citronu sulu, vaniļu, kanēli un krustnagliņas. Garšaugi palīdzēs samazināt arī organismam kaitīgās sāls daudzumu.
  • Ēdienkartē nedrīkst trūkt augļu un dārzeņu. Dienā jāapēd vismaz puskilograms augļu un dārzeņu, vēlams svaigā veidā. Tas ir bagātākais vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu un antioksidantu avots. Kuņģa un zarnu trakta audzēju gadījumā ir jāizvairās no pārmērīga šķiedrvielu daudzuma uzņemšanas, bet svaigu augļu un dārzeņu vietā jāēd vārīti – pudiņu, zupu, biezeņu un ķīseļu veidā.
  • Svarīgi ir olbaltumvielu produkti, kas veicina organisma reģenerāciju: dabiskie jogurti, liess biezpiens, liesa gaļa un divas trīs reizes nedēļā jūras zivis.
  • Galvenais enerģijas avots onkoloģiska slimnieka ēdienkartē ir: nobriedusi kviešu maize, biezputras, rīsi, makaroni, kā arī nedaudz (1-2 ēdamkarotes dienā) augu tauku (olīvu vai rapšu eļļas).
  • Dienā vajadzētu izdzert vismaz 2 litrus šķidruma. Vispiemērotākie ir negāzēts minerālūdens, vājas tējas (zaļā, melnā, zāļu vai augļu), vārīts ūdens, graudaugu kafija, nesaldināti mājās gatavoti kompoti, svaigi spiestas, atšķaidītas augļu un dārzeņu sulas, kā arī piena un augļu kokteiļi.

SVARĪGA INFORMĀCIJA

Kas vēl onkoloģiskam pacientam jāzina par uzturu? Onkoloģiskiem slimniekiem palielinās vielmaiņas ātrums. Līdz ar to onkoloģisku slimību laikā bieži novērojams neparedzēts svara zudums. 5% vai vairāk ķermeņa svara katru 2-6 mēnešu laikā attiecībā pret sākotnējo svaru var pasliktināt pacienta veselības stāvokli un sarežģīt ārstēšanu. Turklāt daudzi pacienti atsakās no ēdiena, un nevajadzētu viņus piespiest. Šādā situācijā ir vērts papildināt onkoloģiskā slimnieka ēdienkarti ar produktu, kurā ir augsts olbaltumvielu saturs un kuram ir augsta enerģētiskā vērtība. Nutridrink Protein 125 ml ir izveidots, domājot par onkoloģiskiem pacientiem. Preparāta pudelītē (125 ml) ir 18 g olbaltumvielu un nodrošina 300 kcal

Šis speciālais, viegli uzņemamais produkts ir labs ēdienreižu aizstāšanas veids, gadījumos, kad pacients apetītes trūkuma, apgrūtinātas rīšanas vai gremošanas trakta problēmu (slikta dūša, vemšana) dēļ nav spējīgs apēst maltīti.

Nutridrink Protein 125 ml ir praktisks risinājums arī pacientiem, kuri aizbrauc, piemēram, uz izmeklējumiem un kuriem tādēļ ir jāizlaiž maltīte. Preparātu Nutridrink Protein 125 ml vislabāk lietot atdzesētu. Pirms lietošanas kārtīgi sakratīt. Nutridrink Protein 125 ml ieteicams dzert ļoti lēni (1 iepakojumu 30 minūšu līdz 1 stundas laikā).