Uzņēmums Nutricia aizsāka veidot “Šefpavāru padomi” – unikālu disfāgijas ekspertu (tostarp veselības aprūpes speciālistu, pacientu un aprūpētāju), kā arī pasaules klases šefpavāru partnerību, kuri sadarbojas, lai padarītu ēdienu patīkamu pacientiem, kuriem ir diagnosticētas rīšanas grūtības. Padomes mērķis ir uzlabot disfāgijas pacientu ēdināšanas pieredzi, izstrādājot disfāgijas slimniekiem uztura ēdienkartes ar ēdieniem un dzērieniem, kas ir ne tikai droši un barojoši, bet arī apetīti rosinoši.
Eksperti no visas Eiropas tikās pirmajā Šefpavāru padomes sanāksmē Barselonā 2017. gadā, un kopš tā laika sadarbojas ēdienu recepšu izstrādāšanā, lai iedvesmotu un sniegtu informāciju pavāriem un aprūpētājiem, kuri ir iesaistīti ēdiena gatavošanā disfāgijas pacientiem gan slimnīcās un iestādēs, gan mājās.
Galvenās atziņas par uzturu disfāgijas slimniekiem
“Šefpavāru padome” uzskata, ka disfāgijas pacienti ir pelnījuši baudīt maltītes, lai pēc iespējas vairāk saglabātu savas dzīves kvalitāti. Neatkarīgi no tā, vai viņi atrodas slimnīcā, aprūpes iestādē vai mājās, garšīgs, kvalitatīvs uzturs spēj pārveidot pacientu dzīvi. Šī pārliecība ir būtiska “Šefpavāru padomes” darbā, lai pacientiem nodrošinātu labāku ēdienu, veicinot veselīgākus ēšanas un dzeršanas paradumus.
Pamatā ar ir trīs galvenie principi
DROŠUMS. Disfāgijas pacientiem ir nepieciešami specifiskas tekstūras ēdieni un dzērieni, lai varētu droši tos norīt. Drošākas uztura uzņemšanas pieredzes nodrošināšana nozīmē arī rūpīgu roku mazgāšanu, virtuves tīrību un atbilstošu pārtikas uzglabāšanu.
UZTURVIELAS. Pareizam uzturam ir svarīga loma disfāgijas pacientu dzīvildzē, atveseļošanās procesā un labklājībā. Uzturvielām ēdienā ir jābūt sabalansētām, un tajā jāiekļauj plaša ēdienu un dzērienu daudzveidība.
BAUDA. Ēst garšīgu maltīti ir ikviena cilvēka tiesības, tieši tāpēc pavāru un aprūpētāju prioritāte ir baudas nodrošināšana ar ēdiena un dzēriena palīdzību. Garša, smarža un noformējums ir galvenie faktori, lai nodrošinātu patīkamu ēšanas pieredzi.
Programmas “Dysphagia Connect” ietvaros uzņēmums Nutricia atbalsta pacientus no slimnīcas līdz pat mājām
Izrakstīšana no slimnīcas pēc insulta un disfāgijas diagnoze var būt satraucošs laiks visiem iesaistītajiem. Daudzi pacienti un tuvinieki, kuri par viņiem rūpējas, bez to cilvēku padoma un uzraudzības, kuri viņus aprūpēja, uzturoties slimnīcā, nav pārliecināti, kā mājas apstākļos tikt galā ar jauno ēdienu un dzērienu pagatavošanas veidu.
Šī iemesla dēļ un ar “Šefpavāru padomes” atbalstu uzņēmums Nutricia ir izstrādājis programmu ar nosaukumu “Dysphagia Connect”. Papildus ievadam par disfāgiju, to, kas tā ir un ko tā nozīmē pacientam un aprūpētājam, programmā ir iekļauta pievilcīgi izstrādāta izglītojoša pavārgrāmata, kurā lietotājs tiek iepazīstināts ar disfāgijas pacientu uztura gatavošanas pamatiem līdz pat ekspertu līmeņa ēdieniem un dzērieniem. Grāmatā ir iekļauta arī detalizēta informācija par pārveidotas tekstūras ēdienu un dzērienu drošumu, sagatavošanu un noformējumu.
Apskatīt brošūru “Kad grūtības ar norīšanu iegūst reālus apveidus – jeb kā tikt galā ar disfāgiju?”