Ļaundabīgs audzējs un uzturs

Vēža audzēja gadījuma uzturs

Iespējams, tā ir pēdējā lieta, par kuru pašlaik domājat. Taču labs uzturs ir Jūsu vispārējās veselības būtiska sastāvdaļa, ne tikai tāpēc, ka tas palīdzēs Jums maksimāli saglabāt enerģiju pirms terapijas un veicinās atveseļošanos pēc tās, bet arī Jūsu emocionālās veselības dēļ.

Kādēļ pareizs uzturs man pašreiz ir tik svarīgs?

Vēzis un tā terapija var mainīt Jūsu ēšanas ieradumus. To, kā Jūsu organisms uzsūks ēdienā esošās uzturvielas un kā viņš tās izmantos. Onkoloģiskie pacienti ļoti bieži sāk ēst un dzert mazāk. Līdz ar to tas nozīmē, ka viņu organisms nesaņem tam nepieciešamo enerģiju, olbaltumvielas un citas uzturvielas audzēja gadījumā. Respektīvi, cilvēks zaudē ķermeņa masu, to nemaz negribot (neplānots ķermeņa masas zudums). Neplānots ķermeņa masas zudums onkoloģiskajiem pacientiem ir ierasta lieta, taču, atkarībā no vēža audzēja veida, tas mēdz būt dažāds.

Kas man būtu jāēd un jādzer audzēja gadījumā?               

Atbilstoša uztura mērķis ir sasniegt tieši Jums optimālu stāvokli – to uzturvielu balansu, kuras nepieciešamas Jūsu organismam tā pareizai funkcionēšanai. Turklāt labi iekļaujas terapijā un palīdz Jums atveseļoties. Uzņemtais ēdiens un dzēriens ietekmē Jūsu fizisko pašsajūtu, sākot no enerģijas līmeņa kopumā līdz pat tam, cik daudz spējat paveikt dienas laikā. Taču Jūsu uztura režīms var ietekmēt arī Jūsu emocionālo stāvokli – ja, labi zinot, ka ir jāpaēd, nespēsiet to izdarīt, var iestāties spēku izsīkums. Spēku izsīkumu var veicināt arī pastāvīgs nelabums un nogurums.

Centieties katru dienu ēst regulāri un daudzveidīgu uzturu.

  • Ogļhidrāti, kas cietes veidā ir atrodami maizē, kartupeļos, makaronos, rīsos un graudaugos, dos Jums enerģiju, šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas. Iekļaujiet tos katrā savā ēdienreizē vai uzkodās.
  • Piena produkti (vai to alternatīvas) ir labs kalcija, olbaltumvielu un vitamīnu avots. Jogurtu, sieru un pienu var apēst tikpat viegli un ātri kā uzkodas. Jūsu mērķis ir 2–3 porcijas dienā.
  • Olbaltumvielas ir nepieciešamas organisma šūnu veidošanai un atjaunošanai. Pietiekamā daudzumā tās ir gaļā, zivīs, olās, dažādu šķirņu pupiņās, riekstos un gaļas alternatīvās (piemēram, tofu sierā vai augu izcelsmes olbaltumvielu produktos). Šie produkti satur arī vitamīnus un minerālvielas, piemēram, dzelzi. Centieties dienā apēst vismaz 2 šādas porcijas.
  • Visi svaigie, saldētie, žāvētie, konservētie augļi un dārzeņi ir iekļaujami Jūsu “piecas reizes dienā” programmā. Ja nav kāda īpaša iemesla, kura dēļ uzturā lietojat mazāk šķiedrvielu, augļos un dārzeņos esošās šķiedrvielas dos nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, kā arī novērsīs aizcietējumus.
  • Cukuru un taukus saturošus produktus drīkst ēst nelielos daudzumos. Taču, ja Jums ir jāpalielina kaloriju skaits, lai novērstu ķermeņa masas zudumu, būtu ieteicams lietot uzturā vairāk taukus un cukuru saturošu produktu tajos esošo kaloriju dēļ. Ja lielu sava mūža daļu esat centies(-usies) ēst veselīgi, slaiduma saglabāšanai patērējot mazāk tauku un cukura, sākot lietot šādus produktus, sajūta varētu būt dīvaina. Taču ir arī veselīgāki tauku veidi, kuru lietošanu uzturā Jūs varētu apsvērt, piemēram, augu eļļas.